Alweer zes jaar geleden maakte Simon Cowell, vooral bekend van Idols en meer van dat soort talentenjachten op televisie, bekend dat hij van plan was om een spelshow te gaan produceren die gebaseerd was op het roulette spel. Toen hebben wij op deze website ook aandacht hieraan besteed in een post. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en vroegen we ons af wat er eigenlijk gekomen is van die spelshow. Dat het geen ongekend succes was ligt voor de hand, anders hadden we natuurlijk allang een Nederlandse versie van deze spelshow gehad. Maar is de show er eigenlijk ooit gekomen?
Geen slecht idee
Aangezien het alweer zo lang geleden is dat er spraken was van die roulette spelshow, is het een goed idee om even te kijken hoe het ook alweer zat met die spelshow. Op zich was het hele idee achter de roulette spelshow helemaal geen slecht idee. In de eerste plaats natuurlijk omdat roulette hoe dan ook een populair spel is en haast iedereen de basis regels van het spel wel kent. Het is altijd belangrijk voor een spelshow als de regels meteen voor iedereen duidelijk zijn, dus wat dat betreft zat het wel snor.
Daarbij scoorden in de periode dat de show werd bedacht verschillende poker programma’s op televisie erg goed. En het is vanuit een producer oogpunt dan ook logisch om op dit succes mee te proberen liften.
Het hele idee achter het programma was dat een groep mensen telkens moesten voorspellen of rood of zwart zou vallen op een groot roulette rad dat in de studio werd rondgedraaid. Daarnaast waren er ook speciale stunt en dergelijke waarbij het publiek moest bepalen of iets wel of niet zou lukken door zwarte of rode bordjes omhoog te houden.
Spelers die verkeerd gegokt hadden zouden afvallen totdat er uiteinde één iemand over was en die persoon zou dan een miljoen Britse pond winnen. Dus ook wat betreft de prijs die er te winnen was, was alles zeker in orde. Grote prijzen trekken immers altijd een groot publiek. Althans, dat denken de meeste televisie producenten.
Red or Black: toen duurste show ooit
Gezien het feit dat een grote naam als Simon Cowell de spelshow had bedacht, kon het eigenlijk ook niet anders dan dat het programma ook daadwerkelijk gemaakt zou gaan worden. Het Britse ITV besloot het programma uit te zenden en het in Groot Brittannië nog steeds immens populaire presentatie duo Ant & Dec werden ingehuurd om het programma te presenteren en van succes te verzekeren.
Dat ITV vertrouwen in het programma had, blijkt wel uit het feit dat met 15 miljoen Britse pond per seizoen dit programma toen het allerduurste Britse televisieprogramma ooit was. Zeker als je bedenkt dat een seizoen slechts één week besloeg. Die kosten kwamen niet alleen door de hoofdprijs van een miljoen en het dure presentatie duo, maar ook door de studio, set en bekende mensen die in het programma verschenen.
De investering van ITV betaalde zich het eerste seizoen ook zeker terug. De eerste aflevering werd uitgezonden op 3 september 2011. De roulette show trok de eerste aflevering meteen meer dan 6 miljoen kijkers en bleef daarna schommelen tussen de 4 en 5 miljoen. Daarmee versloeg ITV de BBC, wat natuurlijk de grootste zender is Engeland. Na dat dus succesvolle eerste seizoen besloot ITV dan ook een tweede seizoen te bestellen.
Geen lang leven beschoren
De eerste aflevering van het tweede seizoen van Red or Black volgde op 18 augustus 2012. Het eerste seizoen werd in één week elke dag uitgezonden. Het tweede seizoen volgde een meer traditioneel format. Elke week werd er één aflevering uitgezonden. Dit tweede seizoen was meteen ook het laatste seizoen van Red or Black. De eerste aflevering kwamen de kijkcijfers net boven de 3 miljoen uit en dat bleef zo voor het hele tweede seizoen. Dit aantal was voor ITV te laag om een derde seizoen te bestellen.
Waarom de kijkcijfers zo drastisch daalde bij het tweede seizoen is moeilijk te zeggen. Zeker ook omdat dit al meteen vanaf de eerste aflevering zo was. Het kan daarom niet aan het veranderde uitzendschema liggen. Feit is dat de roulette show waar Simon Cowell zo hoog over opgaf nooit een echt succes is geworden, behalve dan misschien het eerste seizoen. In elk geval was er ook geen enkel televisiestation buiten Engeland dat interesse had om het format te kopen. Dus dit op zich goede idee bleek in de praktijk toch niet zo goed te werken.
Bekijk hier de eerste aflevering van seizoen 1 van Red or Black