We hebben het op deze site al een aantal keer gehad over bijgeloof bij roulette en aandacht besteed aan verschillende vormen van bijgeloof die bij roulette gebruikelijk zijn. Nu is er een onderzoek gedaan door Luke Clark, een wetenschapper die werkzaam is op de afdeling voor experimentele psychiatrie van de universiteit van Cambridge. Tijdens dit onderzoek heeft Clark gekeken naar de relatie tussen de impulsiviteit van spelers aan de ene kant en het bijgeloof van spelers aan de andere kant. Uit zijn onderzoek bleek dat impulsieve spelers in de meeste gevallen ook meer bijgelovig zijn dan spelers die veel minder impulsief spelen.
Impulsieve spelers blijken zich veel vaker bezig te houden met gewoontes en rituelen terwijl zij spelen. De uitingen van deze rituelen en gewoontes lopen sterk uiteen, er zijn spelers die een geluks munt of shirt hebben, op de chips blazen voor ze inzetten; maar er zijn ook spelers die minder traditionele vormen van bijgeloof beoefenen, zoals het zingen van een bepaalde mantra voordat zij inzetten. Ook bidden voor je inzet kan hieronder geschaard worden.
De studie liet niet alleen zien dat impulsieve gokkers vaker bijgelovig zijn, maar ook dat zij vaker de schuld geven aan een gebrek aan geluk als zij verliezen. Zij hebben veel vaker het gevoel dat de roulette goden tegen hen werken bij verlies en zien dit niet als een onderdeel van het spel.
Uit het onderzoek bleek ook dat impulsieve spelers vaak ook meer reden hebben om hun gebrek aan geluk de schuld te geven bij verlies, omdat zij gemiddeld genomen ook vaker verliezen dan de minder impulsieve spelers. Volgens het onderzoek lopen gokkers met chronisch impulsief gok gedrag een grotere kans om fouten te maken in hun beoordeling van een bepaalde situatie en deze fouten hebben een negatief gevolg op de uitslagen van hun spellen.
Het succes met gokken heeft zeker te maken met kans en geluk, maar kan, zoals het onderzoek laat zien, niet beïnvloed worden door bijgeloof. Als die onderzoek iets laat zien ten opzichte van bijgeloof, is het wel dat het juist een negatief effect op je uitkomsten kan hebben. Ben dus bezig met het spel en niet met je bijgeloof is de les die te leren valt uit dit onderzoek.